Jaja są popularne na całym świecie, ale ludzie często pytają o cholesterol w nich. Badania pokazują, że duże ilości cholesterolu mogą szkodzić naszemu sercu1. Na przykład, dodatkowe 300 mg dziennie zwiększa ryzyko chorób serca o 17%. Ryzyko śmierci z innych przyczyn też rośnie – o 18%1. Jeden ekspert wskazuje, że tylko pół jajka na dzień może powodować problemy1.
Chociaż te wyniki wydają się niepokojące, to nie wszyscy eksperci się zgadzają. Według nich, jedno jajko na dzień jest OK i nie wpłynie rewelacyjnie na nasz cholesterol2. W Europie ludzie spożywają średnio 3,5 jajka tygodniowo. W Polsce jest podobnie – trochę ponad 3 jajka co tydzień1
Ważne jest, jak żyjemy – ćwiczmy, zwracamy uwagę na dietę. To wszytko wpływa na zdrowie serca. Dobre śniadanie z jajkiem razem z ruchem to dobre połączenie. Jeżeli jemy jajka umiarkowanie, nie powinniśmy martwić się o cholesterol.
Kluczowe wnioski
- Ilość zjedzonego cholesterolu wpływa na zdrowie serca1.
- Małe ilości – jak pół jajka na dzień, też liczą się dla serca1.
- Większość osób uważa, że jedno jajko dziennie jest bezpieczne2.
- W Polsce spożywamy niewiele ponad 3 jajka co tydzień1.
- Ważne jest żyć aktywnie i zdrowo – to ochorni nasze serce.
Zalety jedzenia jajek
Jajka to skarb dla zdrowia. Są pełne białka, ważnego dla mięśni i regeneracji tkanek. Ich przyswajalność sięga 95%, co podnosi ich wartość3.
Wartość odżywcza
Jajka dostarczają aminokwasów niezbędnych dla ciała. Są niskokaloryczne – jedno ważące 60 g ma tylko 81 kcal4. To czyni je doskonałym pożywieniem dla każdego dnia.
Witaminy i składniki mineralne
Jajka pełne są witamin min. A, E, D i K. Obejmują też witaminy z grupy B oraz minerały3.
Luteina i zeaksantyna w jajach dbają o zdrowie oczu oraz zmniejszają ryzyko pewnych chorób4.
Eating jajek brings many health benefits. They are nutritious, rich in vitamins and minerals. Adding eggs to your meals can help with your metabolism and keep you energized3. It’s well worth considering including eggs more often in your diet to enjoy their full health benefits.
Fakty o cholesterolu w jajkach
Jajka są pełne cholesterolu, zwłaszcza żółtko. Jedno jajko ma ok. 180 mg tego składnika5. Ale, nie musisz od razu eliminować jajek ze swojej diety. Nie wszystko oznacza, że podniesie to poziom „złego” cholesterolu.
Skład żółtka
Żółtka nie tylko dostarczają ważnego cholesterolu. Mają też cholinę, która dba o cholesterol w organizmie. Ona pomaga uniknąć jego zgromadzenia w naczyniach krwionośnych. Znacząco to wpływa na zdrowie serca.
Wpływ na cholesterol we krwi
Dawka 300 mg cholesterolu dziennie może zwiększyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i zgonu1. Ale, jedno jajko na dzień jest uważane za bezpieczne, nawet przy wyższym poziomie cholesterolu6. Jeśli je zbierzesz, pojedyncze zużycie może ryzyko chorób i zgonów1.
Średnie spożycie jajek w Polsce to 3 jajka tygodniowo1. Tak, jajka mogą wpływać na zdrowie serca. To jednak zależy od reakcji twojego ciała na ich skład.
Korzyści jedzenia jajek codziennie
Jedzenie jajek codziennie ma wiele korzyści zdrowotnych. Jedną z nich jest ich łatwość wchłaniania, wynosząca 95 proc.3. Jajka są pełne białka i witamin: A, E, D, K, i z grupy B3. To czyni je doskonałym źródłem białka, potrzebnego do tworzenia i regeneracji tkanek.
Dlaczego warto jeść jajka codziennie? Dają energię na cały dzień z ok. 70 kcal we jednym jajku3. Są również źródłem minerałów, takich jak potas, sód, wapń, fosfor, żelazo i magnez3.
Jeśli jesz dwa jajka na dzień, to wpływa dobrze na kości i zęby7. Zawarta w jajkach cholina pomaga w koncentracji i może obniżyć ryzyko raka piersi o 24%7. To wspiera zdrowie psychiczne i fizyczne, szczególnie dla ciężarnych kobiet, bo jajka zawierają kwas foliowy i inne składniki wspierające rozwój płodu7.
Jajka mogą także wzmocnić odporność dzięki witaminom A, D i E3. Dieta z jajkami wspomaga metabolizm i pomaga spalać więcej kalorii, co jest dobre dla odchudzania7. Regularne ich jedzenie podnosi też poziom dobrego cholesterolu (HDL). To pomaga w usuwaniu złego cholesterolu i obniża ryzyko chorób serca7.
Jajka idealne na śniadanie
Jajka są wspaniałym pomysłem na śniadanie z uwagi na ich wartość i prosty sposób przygotowania. Są znane na całym świecie i wiele osób uważa je za nieodłączny element porannego posiłku. Dzięki nim możemy zjeść smaczne i zdrowe śniadanie, bogate w potrzebne dla nas składniki.
Propozycje przepisów
Na jajka jest sporo ciekawych przepisów, które urozmaicą Twoje śniadania. Oto kilka propozycji:
- Jajecznica z warzywami
- Omlet z serem i szpinakiem
- Jajka w koszulkach z awokado
Szybkie i łatwe dania
Przyrządzenie jajek nie trwa długo i nie jest skomplikowane. Idealnie pasuje to do osób, które sporo pracują. Na przykład, jajko na miękko trwa od 3,5 do 5,5 minut, w zależności od wielkości8. Zdobycie tylu kalorii, ile ma jajko na miękko to tylko 808.
Rodzaj Jajka | Kaloryczność | Czas Gotowania |
---|---|---|
Jajko na miękko (małe) | 80 kcal | 3,5 min |
Jajko na miękko (średnie) | 80 kcal | 4,5 min |
Jajko na miękko (duże) | 80 kcal | 5,5 min |
Jak przygotowywać jajka, by zminimalizować cholesterol?
Możesz zmniejszyć cholesterol w jajkach, gotując je odpowiednio. Istnieje kilka wskazówek, które warto znać, by osiągnąć ten cel.
Gotowanie vs smażenie
Gotowanie jajek sprawia, że są mniej tuczące. Jajko ugotowane na miękko zawiera 74 kalorie9. Kiedy gotujemy je, nie dodajemy więcej tłuszczu, co jest lepsze dla serca.
Smażenie jajek na tłuszczach nasyconych zwiększa kalorie. Może również podnosić poziom cholesterolu we krwi, co źe jest mniej zdrowe.
Dodawanie warzyw
Do jajek warto dodać warzywa. To nie tylko smaczna, ale i zdrowa opcja. Warzywa bogat błonnik i antyoksydanty. Te składniki mogą obniżyć cholesterol.
WHO zaleca spożywanie 1-2 jaj na dobę, nie martwiąc się o cholesterol10. Takie śniadania są zdrowym wyborem. Długofalowo, poprawiają nasze zdrowie.
Gotowanie jajek z warzywami to skuteczny sposób na długoterminowe zdrowie. Takie posiłki są smaczne i przynoszą korzyści. Zmniejszymy w ten sposób poziom cholesterolu.
Jajka w diecie odchudzającej
Jajka są super w diecie odchudzającej. Mają mało kalorii i dużo białka. Ugotowane na miękko mają tylko 74 kalorie, co jest idealne dla osób odchudzających się9.
Niskokaloryczna opcja
Jedno ugotowane jajko ma 74 kcal. Żółtko ma 56 kcal, a białko 18 kcal9. To dobra wiadomość dla tych, którzy mierzą kalorie. Przyrządzanie posiłku jest smaczne i bez troski o kalorie.
Jaja przepiórcze, choć mniejsze, zawierają więcej białka, tłuszczu i kalorii, niż jaja kurze11.
Efekty dobroczynne na wagę
Białko z jajek wspiera rozwój mięśni. Jajko ważące 60g ma 10.9g białka11. Ponadto, jajka mogą zaspokajać głód na dłużej, zapobiegając podjadaniu3.
Jajka zawierają także wielu witamin. Są dobrym źródłem B12, B2, B5, A, D, E, K93. Pomagają one wzmocnić odporność i poprawiają kondycję skóry oraz włosów. W diecie ketogenicznej mogą pomóc w odchudzaniu. Pomagają w kontrolowaniu cukru3.
Ryzyko związane z nadmiernym spożyciem jajek
Nadmierne jedzenie jajek może nieść ze sobą zagrożenia dla zdrowia. Jaja są pełne białka i witamin, ale trzeba je spożywać z umiarem. To pomoże uniknąć potencjalnych problemów.
Jeden problem to zwiększone ryzyko chorób serca. Badania mówią, że dużo jaj zwiększa poziom cholesterolu. Może to prowadzić do zawałów i udarów.
Chociaż jaja mają dobre kwas omega 3 i 6, za dużo ich nie jest zdrowe3. Profesor Tadeusz Trziszka mówi, że zdrowe osoby mogą jeść nawet 30 jaj na tydzień. Ale ci, co mają cukrzycę typu 2, powinni uważać12.
Nadmierny przyjęcie jaj może źle wpłynąć na alergików. Osoby starsze i dzieci powinny także uważać z ich ilością. Zarządzanie dietą jest bardzo ważne, żeby uniknąć potencjalnych problemów.
Mity o jajkach a cholesterol
Mnóstwo ludzi myśli, że jedząc jajka, dużo zwiększają poziom cholesterolu w swojej krwi. Ale badania naukowe pokazują, że jajka są zdrowe, jeśli je jesz w umiarkowanych ilościach.
Obalanie mitów
Ludzie często myślą, że jajka zwiększają cholesterol na niebezpieczny poziom. Ale naukowcy dowiedli, że jajka to skarbnica zdrowia. Są pełne wartościowych składników, takich jak białko i witaminy.
Jedząc około 3 jaj w tygodniu, jak to robi się w Polsce, jest bezpieczne i zdrowe1.
Fakty naukowe
Za fakt uważa się, że jedzenie jajek w umiarkowanych ilościach nie zwiększa aż tak cholesterolu. Ale ogramiając połówkę jajka na dodatkowy obiad, zwiększasz nieznacznie ryzyko chorób serca.
Artykuł
Pamiętaj, że nasza unikalna genetyka wpływa na to, jak organizm reaguje na cholesterol. Nawet takie czynniki, jak obecność pewnego białka, mogą to zmieniać. Ludzie ze skłonnością do chorób serca czy z wysokim cholesterolu powinni monitorować jedzenie bogate w cholesterol, takie jak jajka. Czasem trzeba je ograniczyć, aby zapewnić sobie zdrowe serce1.
Badania pokazały, że kwasy Omega 3 i 6 z jajek pomagają schudnąć. Jajka także wzmacniają odporność i upiększają włosy oraz paznokcie3.
Zdrowe jajka: jak wybierać najlepsze?
Gdy wybieramy jajka do diety, warto patrzeć na jakość i pochodzenie. Te lepsze pod względem zdrowia zapewniają więcej składników odżywczych. Oprócz tego, ich wybór wspiera dobre praktyki w hodowli oraz ochronę środowiska.
Jajka bio
Jajka bio pochodzą od kur hodowanych ekologicznie. Są bogatsze w witaminy i mikroelementy niż te z chowu konwencjonalnego9. Dla osób ceniących zdrową dietę i troszczących się o planetę, są one doskonałym wyborem.
Jajka z chowu klatkowego vs wolno wybiegowe
Jajka z chowu klatkowego i wolno wybiegowego raczej się różnią. Klatkowe jajka nie są polecane ze względu na warunki życia kur13. Natomiast jajka od wolno wybiegowych kur są zdrowsze – zawierają więcej ważnych witamin i składników odżywczych13.
Jeśli chcemy zdrowo się odżywiać i być etyczni, warto wybierać jajka bio. Są one najzdrowszą i najbardziej zrównoważoną opcją. Pamiętaj, że kluczem do zdrowych posiłków są dobrej jakości składniki. Dlatego, decydując o jajkach, kierujmy się ich wartością odżywczą.
Jaja jako świetne źródło białka
Jajka to super źródło łatwo przyswajalnego białka. Jajko o wadze 50g ma 6,2g białka i 75 kcal. Jest niskokaloryczne i pełne protein14. Jajko ważące 56g ma już 7,03g białka, co jest doskonałe dla tych, którzy dużo ćwiczą15.
Białko z jajek zmniejsza zmęczenie i zwiększa wydajność16. Są pożywne i idealne dla sportowców oraz tych, którzy chcą zwiększyć masę mięśniową.
Większość białka znajdziemy w żółtku. To też bogate źródło innych substancji odżywczych, takich jak cholina, żelazo czy witaminy16. Jest to dodatkowy powód, by włączać jajka do diety codziennie.
Jajka wspomagają również zdrowie włosów z powodu biotyny w nich16. Jajka przepiórcze dostarczają więcej żelaza, miedzi i witamin niż jajka kurze15.
Aby czerpać pełne korzyści, jajka powinny być częścią zbilansowanej diety. Badania pokazują, że przeciętny człowiek może bezpiecznie jeść do 10 jajek na tydzień15. Są doskonałym wyborem dla każdego, kto troszczy się o swoje zdrowie.
Jajka a zdrowe serce
Odkąd świat pamięta, ludzie zastanawiali się nad jajkami i sercem. Ostatnie badania pokazują, że jajka mogą być odżywcze dla naszego serca. Jedno jajko dziennie zwiększa „dobry” cholesterol i zmniejsza „złego”, co jest dobre dla naszych tętnic17.
Według Światowej Organizacji Zdrowia, możemy jeść do 10 jajek w tygodniu. Amerykańscy kardiolodzy myślą, że 7-14 jaj to dobra liczba dla nas18. Ale jeśli masz wysoki poziom cholesterolu, nie powinieneś jeść więcej niż trzy na tydzień17.
Wpływ na układ krążenia
Badania mówią, że jajka mogą zadziałać na korzyść serca, jeśli jemy je umiarkowanie. Trzy jajka dziennie nie zwiększają ryzyka chorób serca17. Regularne spożywanie jajek zmniejsza też stan zapalny organizmu, chroniąc nasze serce17.
Naukowcy twierdzą, że mało jedzących jajka może bardziej zapadać na choroby neurologiczne. Uzasadnia to istotność jajek w naszej diecie18.
Rola choliny
Cholina jest kluczowa dla wpływu jajek na zdrowie serca. Pomaga regulować poziomy cholesterolu i zapobiega jego gromadzeniu w naczyniach. Jajka bogactwo jest w choliny. Dzięki niej nie tylko serce jest szczęśliwsze, ale i mózg działa lepiej17.
Jajka w diecie dzieci
Jajka są bardzo ważne dla rozwoju dzieci. Mają mnóstwo składników odżywczych. Dla większości dzieci, białko z jaj kurzych jest bezpieczne19.
Korzyści dla rozwoju
Jaja to doskonałe źródło pełnowartościowego białka i wielu witamin. Mogą poprawić dietę i zwiększyć sytość. To pomaga w zdrowym odżywianiu20.
Wprowadzenie do diety
Kiedy wprowadzamy jajka do diety, podawajmy niemowlęciu 2 małe tygodniowo19. Można używać jaj przepiórczych. Mają one więcej żółtka i są równie zdrowe19. Wybieraj jaja z oznaczeniem '0′ lub '1′19.
Cholesterol pokarmowy kontra cholesterol we krwi
Różnica między cholesterolem pokarmowym a tym we krwi jest kluczowa. Pozwala zrozumieć, jak jajka wpływają na zdrowie. Nie wszystko, co zjemy, od razu podnosi cholesterol w naszej krwi. Organizm reguluje te dwa rodzaje cholesterolu inaczej.
Różnice i mylące informacje
Cholesterol z jedzenia może nie zawsze zwiększać ten we krwi. Na przykład, zjadanie małej ilości jajek codziennie ma niewielki wpływ na nasze zdrowie serca. Wyniki badań pokazały, że nadmiar 300 mg cholesterolu dziennie zwiększa ryzyko problemów z sercem o 17% i zgonu o 18%1.
Spożywany cholesterol może inaczej działać u różnych osób. To pokazuje, że geny mogą określać, jak nasz organizm metabolizuje tłuszcze. Niektórzy ludzie mogą być wrażliwsi na cholesterol pokarmowy z powodu swoich genów. Młodzi ludzie mogą zjeść jajko dziennie, bo jest to dobry sposób na wartości odżywcze2.
Genetyczne uwarunkowania
Geny mają duży wpływ na naszą reakcję na tłuszcze. Osoby z wysokim ryzykiem chorób serca powinny obserwować swoją dietę, w tym spożycie jajek.21 Gotowanie jajek zdrowo jest lepsze niż smażenie na tłuszczu dla naszej krwi21.
Jaka jest rekomendowana ilość jajek w diecie?
W Polsce, każdy z nas je średnio nieco ponad 3 jajka w tygodniu2. Eksperci podają pewne zalecenia na ten temat. Według nich, codziennie powinniśmy jeść nie więcej niż jedno jajko. To utrzyma naszą dietę w równowadze, a zdrowie nie ucierpi2.
Zalecenia ekspertów
Według prof. Longiny Kłosiewicz-Latoszek, jedno jajko na dzień to odpowiednia ilość2. Badania pokazują, że spożywanie 2-3 jaj dziennie nie zwiększa cholesterolu u zdrowych dorosłych. To przez korzystny stosunek kwasów tłuszczowych i cholesterolu w żółtku2. Z tego powodu, zdrowe osoby, w tym dzieci, powinny jeść 1 jajko dziennie ze względu na jego wartościowe składniki2.
Zastosowanie w codziennej diecie
Jajka są bogate w składniki odżywcze. Dostarczają m.in. łatwo przyswajalne żelazo, białko najwyższej jakości czy witaminy. Jedno ugotowane na miękko jajko ma 74 kalorie. To doskonały dodatek do zdrowej diety9. Spożywanie jaj przez osoby zdrowe nie zwiększa ryzyka chorób serca9. Regularne jedzenie jaj (do 1 dziennie) nie podnosi ryzyka cukrzycy typu 29.
Czy jedzenie jajek codziennie jest bezpieczne?
Jedzenie jajek każdego dnia jest bezpieczne dla większości osób. To ważne, by wiedzieć, co nasz organizm dobrze toleruje. Jaja są pełne białka i witamin, co jest dobre dla naszego ciała3.
Jest to również kwestia tego, jak wysokiej jakości są jajka i jak dobrze je wchłaniamy. Około 95% substancji jajecznych jest dla nas dostępne. Tak mówi Światowa Organizacja Zdrowia, dodając, że jedno do dwa jajka dziennie to zdrowy wybór310.
Ważne jest, aby zwracać uwagę na ilość cholesterolu. Jaja mogą zawierać 210 mg cholesterolu. Ale dla osób z nadciśnieniem lub prediabetycznych są one bezpieczne. One nie zwiększają cholesterolu we krwi tak bardzo310. Jaja codziennie to dobroczynne kwasów Omega 3 i 6 oraz białko i witaminy3.
By bezpiecznie jeść jajka na co dzień, warto troszczyć się o swoje zdrowie i nie przesadzać. Ważne jest, by wybierać jajka ekologiczne albo z wolnego wybiegu. Taki wybór może pomóc uniknąć problemów zdrowotnych, chociaż jemy jajka codziennie10.
Wpływ sposobu życia na poziom cholesterolu
Twój styl życia ma ogromny wpływ na poziom cholesterolu. To nie tylko chodzi o to, co jesz. Równie ważne jest, jakie masz nawyki codziennego życia.
Dieta i aktywność fizyczna
Ważna jest zbilansowana dieta i regularny ruch. Jedz więcej tłuszczów roślinnych, np. awokado. To pomaga obniżyć zły cholesterol, a podniesie poziom dobrego.
Ćwicz regularnie, by schudnąć i kontrolować cholesterol. To poprawia stan twojego serca i zdrowia ogólnego.
Nie jedz tłuszczów trans, np. w fast foodach. One podnoszą zły cholesterol. Spożycie jaj może poprawić twoją dietę i zmniejszyć cholesterol22.
Inne czynniki wpływające na zdrowie
Więcej rzeczy niż tylko jedzenie i ruch decyduje o cholesterolu. Zrezygnowanie z palenia jest kluczowe. Papierosy szkodzą twoim tętnicom i zmieniają poziom cholesterolu18.
Stres może zwiększać poziom cholesterolu. Dlatego trzymaj go pod kontrolą. To uchroni cię przed chorobami serca.
Nadwaga to kolejne ryzyko dla twojego cholesterolu. Nie bój się jaj, jeśli odżywiasz się zdrowo. Moga pomóc schudnąć i kontrolować poziom cholesterolu22.
Wniosek
Podsumowując, jajka są super dla zdrowia, gdy jemy je z umiarem. Można je jeść na co dzień, bez obaw. Osoby, które jedzą jedno jajko dziennie, mniej narażają się na problemy sercowe i udar mózgu23.
Jajka pełne są witamin i minerałów. Znajdziesz w nich m.in. witaminy A, D, E, K oraz fosfor, potas i cynk. Dlatego warto je wprowadzić do diety.
Eksperci mówią, że jedno jajko dziennie to idealna liczba23924. To wystarczy, by cieszyć się ich korzyściami. Unikajmy jednak przesady, by nie zaszkodzić zdrowiu.
Spożywanie jajek z umiarem chroni serce i wpływa na uczucie sytości podczas diety odchudzającej23924. Dają one też zdrowe dawki mikroelementów dla osób dorosłych.
Ale pamiętaj, za dużo jajek nie jest dobre. Może to wpływać na poziom cholesterolu. Zbilansowana dieta i ruch są kluczem do zdrowia przy jednoczesnym korzystaniu z jajek.
Unikajmy przesady i nie jedzmy zbyt dużo jajek. Jedno dziennie to wystarczająco. Takie podejście pozwoli cieszyć się ich korzyściami, bez ryzyka23924.
Jajka mogą być ważnym elementem naszej diety, jeśli jemy je mądrze. Dodajmy je do swoich posiłków, stosując zalecenia ekspertów. Tylko tak dbamy o nasze zdrowie i samopoczucie.
FAQ
Czy warto jeść jajka codziennie?
Jakie są korzyści z jedzenia jajek?
Czy jedzenie jajek podnosi poziom cholesterolu we krwi?
Jakie witaminy i minerały znajdują się w jajkach?
Czy żółtko jajek jest zdrowe?
Jakie są pozytywne aspekty jedzenia jajek codziennie?
Jakie są szybkie i łatwe przepisy z jajek na śniadanie?
Jak przygotowywać jajka, aby zminimalizować cholesterol?
Czy jajka są odpowiednie na diecie odchudzającej?
Jakie ryzyko może wiązać się z nadmiernym spożyciem jajek?
Jakie mity o jajkach i cholesterolu są najczęstsze?
Jak wybierać zdrowe jajka?
Dlaczego jajka są świetnym źródłem białka?
W jaki sposób jajka wpływają na układ krążenia?
Jakie są korzyści z wprowadzenia jajek do diety dzieci?
Jakie są różnice między cholesterolem pokarmowym a cholesterolem we krwi?
Jakie są zalecenia dotyczące spożycia jajek?
Czy jedzenie jajek codziennie jest bezpieczne?
Jak styl życia wpływa na poziom cholesterolu?
Linki do źródeł
- https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/czy-jajka-podwyzszaja-poziom-cholesterolu-we-krwi/
- https://zdrowie.pap.pl/dieta/jajka-ile-mozna-bezpiecznie-zjesc
- https://zywienie.medonet.pl/zdrowe-odzywianie/zasady-zdrowego-odzywiania/co-sie-stanie-z-twoim-cialem-jesli-bedziesz-jesc-jajka-codziennie/4rq6vk2
- http://www.farmio.com/7-powodow-dla-ktorych-warto-jesc-jajka
- https://optymalnewybory.pl/jajka-a-cholesterol-czy-rzeczywiscie-podnosza-jego-poziom/
- https://zywienie.medonet.pl/narodowy-test-zywienia-polakow/produkty-spozywcze/czy-jajka-podnosza-cholesterol-badania-sa-jasne-oto-co-mowia-kardiolodzy/h3st1le
- https://zywienie.abczdrowie.pl/8-korzysci-z-jedzenia-dwoch-jajek-dziennie
- https://odzywianie.wprost.pl/zywienie/11255935/czy-mozna-jesc-jajka-na-miekko-codziennie-i-schudnac.html
- https://centrumrespo.pl/dieta/jajka-w-diecie/
- https://zywienie.medonet.pl/produkty-spozywcze/czy-mozna-jesc-codziennie-jajka-eksperci-wyjasniaja/2t7q22t
- https://www.sofra.com.pl/blog/jajko-na-miekko-twardo-sadzone-czy-mozna-jesc-jajka-na-diecie-jesli-nie-czym-je-zastapic
- https://zwierciadlo.pl/zdrowie/356022,1,ile-mozna-jesc-jajek–dziennie-i-tygodniowo-rozmowa-z-profesorem-trziszka.read
- https://masteofficial.com/jak-wybierac-jajka-czy-jajka-sa-zdrowe-ile-dziennie-mozemy-ich-zjesc/
- https://apteline.pl/artykuly/jajko-zrodlo-witamin-i-bialka-czy-jajka-sa-zdrowe
- https://fit.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/jajko-zrodlo-bialka-skarbnica-witamin-aa-B2pW-Ua7x-ruBH.html
- https://www.vogue.pl/a/digitalsyndication-dlaczego-warto-jesc-jajka-na-sniadanie-i-czy-mozna-robic-to-codziennie
- https://zywienie.medonet.pl/produkty-spozywcze/jak-jajka-wplywaja-na-serce-lekarze-nie-maja-juz-watpliwosci/nck6m2g
- https://kobieta.interia.pl/zdrowie/news-czy-mozna-jesc-codziennie-jajka-oto-jak-wplywaja-na-nasz-org,nId,7363742
- https://mamotoja.pl/male-dziecko/zywienie/dieta-dziecka-10-waznych-pytan-o-jajka-w-diecie-dziecka-2502-r1/
- https://ncez.pzh.gov.pl/dzieci-i-mlodziez/jajka-cenny-skladnik-diety-dziecka/
- https://www.aptekawsieci.pl/artykuly/czy-jajka-podnosza-poziom-cholesterolu-we-krwi.html
- https://zywienie.medonet.pl/produkty-spozywcze/czy-jajka-podnosza-poziom-cholesterolu-ile-jajek-mozna-zjesc-w-tygodniu/pg6dt60
- https://www.medonet.pl/leki-od-a-do-z/uklad-krazenia,naukowcy-podaja–ile-jajek-mozna-jesc-dziennie-i-jak-wplywaja-one-na-nasze-zdrowie,artykul,73391989.html
- https://zywienie.medonet.pl/produkty-spozywcze/czy-jajka-podnosza-cholesterol-ile-jajek-mozna-zjesc-w-tygodniu/pg6dt60
Lady Fit to ja! Nazywam się Marianna. Przygodę z ćwiczeniami rozpoczęłam w 2016 i trenuje aktywnie do dziś! Jestem także fanką KETO! 😀