Sól dostarcza sodu, który nasz organizm potrzebuje. Jednak za dużo soli może szkodzić nam. Nadmiar soli zwiększa ryzyko wielu chorób. Są to między innymi nadciśnienie tętnicze, problemy z sercem i rak żołądka. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby dziennie spożywać nie więcej niż 5 gramów soli. Niestety, przeciętny Polak je dużo więcej – około 10 gramów na dzień1.
Jeżeli przekraczamy zalecaną ilość soli przez długi czas, może to prowadzić do groźnych konsekwencji zdrowotnych. Na przykład, ograniczenie soli do 5 gramów na dzień zmniejszyłoby ryzyko udarów o 23% i chorób serca o 15%. Ograniczeniu uległaby także liczba zgonów ogółem, o 2,3%1. Jak więc ograniczyć sól w diecie? Warto unikać przetworzonej żywności. Takie jak fast foody, zupy w proszku czy gotowe dania. Te produkty zawierają dużo soli. W zamian, używajmy świeżych ziół i przypraw. Dzięki nim jedzenia nabierze smaku, nawet bez dodatku soli. Wprowadzenie takiej zmiany może być korzystne dla naszego zdrowia2.
Najważniejsze wnioski
- Nadmierne spożycie soli zwiększa ryzyko chorób.
- Według WHO, zalecane spożycie soli to maksymalnie 5 gramów dziennie.
- Przeciętny Polak spożywa dwa do trzech razy więcej soli niż zalecane dzienne spożycie2.
- Ponad połowa soli w diecie pochodzi z przetworzonych produktów żywnościowych2.
- Zmiana nawyków żywieniowych, takich jak unikanie przetworzonej żywności i zastępowanie soli świeżymi ziołami, może znacząco poprawić nasze zdrowie.
Co to jest sól i skąd pochodzi?
Sól to chlorek sodu, który dodajemy do jedzenia i używamy do gotowania. Jest składnikiem niezbędnym dla naszego zdrowia. Składa się z sodu i chloru, ważnych dla ciała.
Rodzaje soli
Istnieją różne rodzaje soli, każdy ma inny skład i zastosowanie. Poniżej znajdziesz listę najbardziej znanych:
- Sól warzona (stołowa) – Najczęściej używana, oczyszczona z domieszkami jodu.
- Sól morska – Wytwarzana jest z wody morskiej, posiada naturalne minerały.
- Sól himalajska – Pochodzi z regionu Himalajów, ma unikalny różowy wygląd.
- Sól sodowo-potasowa – Zawiera chlorek potasu, co jest dobrym zamiennikiem dla soli kuchennej3
Proces pozyskiwania soli
Sposób w jaki pozyskujemy sól zależy od jej typu:
- Sól kuchenna – Wydobywa się ją z ziemi, a następnie poddaje oczyszczaniu.
- Sól morska – Jest produkowana przez odparowanie wody morskiej, co zatrzymuje minerały i dodaje smak.
Każde źródło soli oferuje inne korzyści zdrowotne i smakowe. Tak więc, zarówno sól kuchenna, jak i morska oraz himalajska, zawierają głównie chlorek sodu. Ale dodatkowo wzbogacają naszą dietę w różne minerały takie jak magnez i potas.
Znaczenie sodu dla organizmu
Sód to substancja ważna dla ciała. Pomaga utrzymać równowagę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową. Dzięki niemu komórki i narządy pracują jak należy4.
W organizmie powinno być od 135 do 145 mmol/l sodu. Taka ilość gwarantuje zdrowie mięśni i nerwów. Kiedy jest go za mało, czujemy zmęczenie, bóle głowy i senność. Może to być oznaką hiponatremii4.
Sód pomaga także w trawieniu jako część kwasu solnego. Wspomaga rozkład pokarmów. Dziś mało kto cierpi na jego brak, bo jemy dużo soli4.
Sól dodawana do jedzenia to największe źródło sodu. Polacy jedli w 2007 roku około 12 g soli dziennie na osobę. To więcej, niż zaleca WHO. Ta organizacja sugeruje jedzenie maksymalnie 5 g soli dziennie5.
Bezpieczna dawka dzienna spożycia soli
Soli trzeba jeść umiarkowanie, by być zdrowym. WHO mówi, że dziennie możemy zjeść do 5 gramów. To równa się 2000 mg sodu2. Ale wiele osób w Polsce je zbyt dużo, nawet 2-3 razy więcej. Czasem sięga to nawet 7-10 gramów dziennie i więcej2.
Standary WHO
WHO ostrzega, by nie przekraczać 5 gramów soli dziennie. To pomaga unikać nadciśnienia, udarów i zawałów6. Za dużo soli może być niebezpieczne, prowadzić do niewydolności serca i problemów z nerkami6.
Normy dla Polski
W Polsce zaleca się jeść 5-6 gramów soli na dzień. To jakieś 1500 mg sodu6. Ale tu spożywa się dużo więcej, aż 13 gramów na głowę6. Za duży wpływ soli to ryzyko nie tylko nadciśnienia, ale także osteoporozy, raka żołądka i otyłości26.
Organizacja | Bezpieczna dawka dzienna soli | Rekomendowana ilość sodu |
---|---|---|
WHO | 5 gramów | 2000 mg |
Normy dla Polski | 5-6 gramów | 1500 mg |
Unia Europejska | 5 gramów | 2000 mg |
Skutki natychmiastowe nadmiernego spożycia soli
Nadmierne jedzenie soli krótko po sobie może źle wpływać na zdrowie. W diecie bogatej w sól w krótkim czasie odczuwalne są efekty. Możesz zauważyć zatrzymanie wody, wzrost ciśnienia krwi i większe pragnienie.
Zatrzymanie wody w organizmie
Jednym z pierwszych skutków nadmiaru soli jest zatrzymywanie płynów. Organizm zatruwa nadmiar soli płynem. Powoduje to obrzęki i przyczynia się do zatrzymania wagi7.
Wzrost ciśnienia tętniczego krwi
Jeśli jesz zbyt dużo soli, twój krążący płyn wzrasta. To powoduje chwilowy wzrost ciśnienia krwi. W ten sposób za duży spożyty sok może szybko podnieść ciśnienie7.
Zwiększone pragnienie
Jeśli jesz za dużo soli, poczujesz większe pragnienie. To dlatego, że twój organizm chce więcej wody. Takie pragnienie pomaga zrównoważyć stężenie sodu i dbać o równowagę elektrolitową.
Skutki długofalowe nadmiernego spożycia soli
Nadmierne spożywanie soli ma poważne skutki dla zdrowia. Może wpłynąć na serce, krążenie krwi i zwiększyć ryzyko chorób przewlekłych.
Nadciśnienie tętnicze
Spożywanie za dużo soli długo może prowadzić do nadciśnienia tętniczego. Aktualnie, nadciśnienie ma ponad 1,5 mld ludzi na świecie8. Sól jest ważnym czynnikiem, zwłaszcza u osób z genetycznymi skłonnościami8. Nadmierne spożycie zwiększa ciśnienie krwi i klastry komplikacji zdrowotnych.
Choroby serca
Przesadne spożycie soli zwiększa ryzyko chorób serca. Nadciśnienie, powiększone serce, niewydolność serca mogą wystąpić8. Osoby z chorobami serca powinny unikać spożywania ponad 10g soli na dzień7.
Rak żołądka
Badania wskazują, że dużo soli może sprawić większe ryzyko raka żołądka. Osoby zjadające 3g soli na dzień, mają więcej szans na raka niż te, które jedzą 1g7. Ograniczenie soli zmniejsza ryzyko choroby.
Produkty z wysoką zawartością soli
Produkty z dużą ilością soli są często wysoko przetworzone. Są łatwo dostępne w sklepach. Warto sprawdzać, co jest w ich składzie. Może to pomóc ograniczyć ilość soli, jaką jemy.
Żywność wysoko przetworzona
Fast food, przekąski, zupy i sosy w proszku mogą zawierać dużo soli. WHO zaleca spożywanie nie więcej niż 5 gramów dziennie. Jednak Polacy często jedzą 6-9 razy więcej soli niż to, co jest zdrowe2. Dlatego ważne jest umieć rozpoznawać produkty bogate w sól.
Przekąski i gotowe potrawy
Chipsy, krakersy i gotowe do jedzenia dania dodają dużo soli do naszej diety. Aż do połowy spożywanej soli może pochodzić z takiej żywności2. NCEŻ zaleca jedzenie nie więcej niż 5g soli na dzień9. Jednak takie produkty, jak wędliny czy sos sojowy, mogą mieć znacznie więcej soli9.
Wybierajmy produkty z niższą ilością soli. Zmniejszmy też jadanie przetworzonej żywności i przekąsek. Dzięki tego typu zmianom poprawimy swoje zdrowie i zmniejszymy ryzyko związane z solą.
Jak sól wpływa na funkcjonowanie nerek
Nadmierne jedzenie soli szkodzi nerkom. Może je uszkodzić i pogorszyć ich funkcje. Sód z soli wpływa na ciśnienie krwi. Jest to ważne dla zdrowia serca i całego organizmu. Ale zbyt dużo soli może obciążyć nerki10.
Mechanizm uszkodzenia nerek
Za dużo soli zwiększa stężenie sodu we krwi. To powoduje więcej wazopresyny. Wazopresyna zatrzymuje wodę w organizmie. To podnosi ciśnienie krwi i obciąża nerki jeszcze bardziej10. W Polsce jemy za dużo soli, przekraczając normy WHO dwukrotnie. To sprawia, że problem jest bardzo poważny1.
Wpływ na wydzielanie białkomoczu
Jeżeli jesz za dużo soli, możesz mieć białkomocz. Białkomocz to obecność białka w moczu. Oznacza to, że nerki mogą być uszkodzone. Nadmiar soli może zwiększyć ryzyko białkomoczu. To może zaszkodzić nerkom i prowadzić do ich niewydolności10.
Skutki nadmiernego spożycia soli na choroby układu sercowo-naczyniowego
Nadmiar soli szkodzi naszemu zdrowiu i zwiększa ryzyko udarów i zawałów. Polskie menu często zawiera zbyt dużo soli, dwukrotnie więcej niż powinno11. Mniejsze jedzenie soli zmniejsza zgony z powodu chorób serca. W Wielkiej Brytanii, mniej soli sprawiło, że mniej osób umierało z tego powodu o 40%11.
Zwiększone ryzyko udarów
Jedna porcja słodkiego napoju dziennie może zwiększyć ryzyko udaru o 13%11. Zbyt dużo soli powoduje wysokie ciśnienie, co jest niebezpieczne dla mózgu12. Gdybyśmy jedli mniej soli, spadła by liczba udarów w Polsce aż o 23%11. Ograniczmy solenie, bo zbyt dużo sodu szkodzi12.
Zwiększone ryzyko zawałów serca
Jeśli pić tłuste napoje, ryzyko zawału rośnie o 22%11. Za dużo cukru potrafi nawet potroić szansę na zgon z powodów sercowych11. Ważne jest, by zmniejszać tłuste jedzenia i jeść zdrowe tłuszcze. To zmniejszy ryzyko chorób serca nawet o 30%11.
Wpis o obecności cukru rośnie od zarania dziejów. Odkryto, że mniej soli to mniej zawałów serca w Polsce, aż o 15% mniej11.
Jakie są skutki nadmiernego spożycia soli?
Nadmierne jedzenie soli może zaszkodzić zdrowiu. W Polsce ludzie jedzą zbyt dużo soli, co jest niebezpieczne. Może to prowadzić do chorób, jak nadciśnienie czy udary mózgu1. Organizacja zdrowia WHO mówi, że nie powinniśmy jeść więcej niż 5-6 gramów soli dziennie. Niestety, wielu ludzi je o wiele więcej, nawet 7-10 gramów13.
Spożywanie za dużo soli zwiększa ryzyko otyłości. Szczególnie dużo soli jest w przetworzonych jedzeniach. Ludzie, którzy jedzą dużo soli, częściej mają problemy z wagą i przemianą materii tłuszczu1.
Dieta bogata w sól może zaszkodzić kościom. Zbyt dużo soli sprawi, że organizm wypłucze więcej wapnia. Kości osłabną, co zwiększa szansę na osteoporozę13.
Nadmiar soli wpływa nie tylko na kości i wagę. Może prowadzić do problemów z nerkami, cukrzycy czy demencji13.
Zmniejszanie spożycia soli to dobry krok dla zdrowia. W Wielkiej Brytanii zmniejszono solenie o 19% w latach 2003-2011. To pomogło znacznie zmniejszyć liczby zgonów z powodu chorób serca i mózgu1. Walka ze zbyt dużym spożyciem soli jest istotna dla zdrowia publicznego.
W jaki sposób sól przyczynia się do otyłości?
Badania pokazują, że jedzenie zbyt dużej ilości soli może zaburzać metabolizm tłuszczu. To może zwiększyć ryzyko otyłości. Szczególnie groźna jest tu otyłość brzuszna6.
Obywatele Polski spożywają średnio 13 g soli dziennie. Tymczasem, WHO zaleca maksymalnie 5 g dziennie6. Duża konsumpcja soli pochodzi głównie z przetworzonej żywności. Często brak ruchu i złe nawyki żywieniowe idą w parze z tą dietą. To dodatkowo zwiększa ryzyko otyłości.
Jeśli jesz za dużo soli, przekraczasz zalecane dzienne spożycie sodu. To wręcz kieruje do otyłości brzusznej6. Nadmiar sodu powoduje zatrzymywanie wody, co może dać obrzęki. Powoduje też większą masę ciała i zwiększa ryzyko problemów zdrowotnych1.
Chrońmy się przed tym ograniczając spożycie soli. Wybierajmy mniej przetworzoną żywność. Starajmy się używać mniej soli i więcej ziół w kuchni. To pomaga utrzymać metabolizm w dobrej kondycji.
Wpływ soli na zdrowie kości
Sól mocno wpływa na zdrowie naszych kości, choć często to pomijamy. Jeśli jesz więcej soli niż 2 g dziennie, to nie jest dobrze12. Nadmiar sodu sprawia, że tracisz więcej wapnia z moczem. To może osłabić twoje kości i prowadzić do osteoporozy12.
Za dużo soli to problem nie tylko dla serca. Zły wpływ odczuwają też twoje kości12. W Polsce średnie spożycie soli dziennie wynosi 4.6 g. To dużo więcej, niż sugerowane12. Chcąc chronić swoje kości, ogranicz solenie i uważaj na równowagę minerałów w ciele12
Sód z gotowej żywności stanowi ogromny procent naszego spożycia. To dodatkowy problem12. Dlatego tak ważna jest wiedza na temat soli i kości. Jej posiadanie pomaga wprowadzać zdrowe nawyki i broni przed osteoporozą.
Alternatywy dla soli w kuchni
Świeże zioła i naturalne przyprawy to świetne zamienniki dla soli. Dodają one potrawom wyjątkowego smaku. Pomagają nam jeść zdrowo, nie tracąc przy tym smaku. Możemy więc ograniczyć sól w diecie.
Świeże zioła
Do smakowanych dań używajmy świeżych ziół, takich jak pietruszka czy tymianek. One dają potrawom więcej smaku, a my nie musimy dodawać tyle soli. Zioła to nie tylko smak, to też witaminy dla nas. Używając ich, redukujemy ilość soli, co jest dobre dla zdrowia3.
Naturalne przyprawy
Kurkuma czy kumin to naturalne przyprawy, które urozmaicą smak dań. Dodatkowo, kurkuma ma działanie przeciwzapalne. Kumin wspiera trawienie. Dzięki nim solimy mniej jedząc nadal smacznie. To lepsza opcja dla naszego zdrowia14.
Praktyczne sposoby na ograniczenie soli w diecie
Zmniejszenie ilości spożywanej soli jest bardzo ważne dla zdrowia. Organizacja Zdrowia zaleca nie więcej niż 5 g soli dziennie. Wyniki badań pokazują, że średnia ilość soli w diecie Polaków to 9-12 g, co jest za dużo6215.
Sprawdzanie etykiet
Świetnym sposobem na ograniczenie soli jest czytanie etykiet. Takie produkty jak wędliny, sery czy pieczywo są bogate w sól62. Kiedy kupujesz jedzenie, sprawdzaj ile jest w nim sodu. Wybieraj te produkty, które mają go mniej.
Unikanie produktów przetworzonych
Aby unikać nadmiaru soli, nie jedz zbyt wielu przetworzonych jedzeń. Pochodzi ona głównie z takich produktów62. Badania pokazują, że aż 85% spożywanej soli pochodzi z żywności, która jest mocno przetworzona15. Dlatego warto stawiać na świeże produkty. Gotowanie w domu bez dodatku soli, a zamiast tego z użyciem ziół, jest zdrowe.
Wybierajmy na co dzień produkty z małą zawartością soli, a także ograniczajmy ją do poziomu, który zalecają eksperci. Maksymalnie 1500 mg sodu dziennie to dobra dawka dla naszego serca i ciśnienia krwi62. Te zmiany mogą pomóc uniknąć wielu chorób serca i innych problemów zdrowotnych.
Wniosek
Obniżanie ilości soli w diecie jest bardzo ważne, aby utrzymać dobre zdrowie. Jej nadmiar może prowadzić do wielu poważnych schorzeń. Naukowcy szacują, że każdego roku aż 1,89 mln osób umiera z powodu zbyt dużej ilości soli16.
W Polsce jedziemy nadal „na wysokich obrotach” z solą. Dzięki mniejszemu spożyciu, zmniejszyłoby się przypadki udarów i innych chorób serca. Właściwa edukacja na ten temat jest kluczem116.
Lepiej unikać przetworzonej żywności. Zamiast tego, wybierajmy świeże produkty i dodawajmy do nich naturalne zioła i przyprawy.
W Ladyfit wierzymy, że mniej soli oznacza lepsze zdrowie. Działamy, by zwrócić uwagę na zalety mniejszej ilości soli w diecie. Chcemy promować zdrowe nawyki żywieniowe, które obniżą ryzyko chorób.
FAQ
Jakie są skutki nadmiernego spożycia soli? Jak ograniczyć sól w diecie?
Co to jest sól i skąd pochodzi?
Jakie są rodzaje soli?
Jak pozyskuje się sól?
Jakie jest znaczenie sodu dla organizmu?
Jaka jest bezpieczna dawka dzienna soli?
Jakie są natychmiastowe skutki nadmiernego spożycia soli?
Jakie są długofalowe skutki nadmiernego spożycia soli?
Jakie produkty mają wysoką zawartość soli?
Jak sól wpływa na funkcjonowanie nerek?
Jakie są skutki nadmiernego spożycia soli na choroby układu sercowo-naczyniowego?
Jakie są inne skutki nadmiernego spożycia soli?
W jaki sposób sól przyczynia się do otyłości?
Jak sól wpływa na zdrowie kości?
Jakie są alternatywy dla soli w kuchni?
Jakie są praktyczne sposoby na ograniczenie soli w diecie?
Linki do źródeł
- https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/nadmierne-spozycie-soli-cukru-i-tluszczu-zagraza-zdrowiu/
- https://apteline.pl/artykuly/sol-w-diecie-ile-soli-nalezy-spozywac-czym-grozi-nadmiar-soli-czym-zastepowac-sol
- https://www.medonet.pl/zdrowie,sol—rodzaje–wlasciwosci–szkodliwosc,artykul,1732719.html
- https://gemini.pl/poradnik/zdrowe-odzywianie/sod-w-organizmie-rola-skutki-nadmiaru-i-niedoboru/
- https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/73858,sod-rola-w-organizmie-zrodla-w-diecie-dzienne-zapotrzebowanie
- https://gemini.pl/poradnik/artykul/jak-ograniczyc-sol-w-diecie/
- https://zywienie.medonet.pl/zdrowe-odzywianie/zasady-zdrowego-odzywiania/podjadasz-slone-przekaski-to-dzieje-sie-z-twoim-cialem-gdy-jesz-za-duzo-soli/0rnn3s2
- https://dnaera.com/pl/blog/siedem-oznak-ze-spozywasz-za-duzo-soli/
- https://sklep.alablaboratoria.pl/centrum-wiedzy/sol-w-diecie-i-jej-wplyw-na-zdrowie-czy-rodzaj-soli-ma-znaczenie/
- https://cynek.pl/sol-kuchenna-wplyw-na-nerki/
- https://www.gov.pl/web/psse-wabrzezno/nadmierne-spozycie-soli-cukru-i-tluszczu-zagraza-zdrowiu
- https://pl.wikipedia.org/wiki/Wpływ_soli_na_zdrowie
- https://zdrowie.pap.pl/dieta/nadmiar-soli-szkodzi-sercu-i-mozgowi
- https://pysznosci.pl/s/naukajedzenia-pl/duzo-solisz-lepiej-zobacz-jak-naprawde-wplywa-to-na-organizm,6978550721194496a
- https://www.szkoladiabetyka.pl/nie-sol-tyle-czyli-o-tym-dlaczego-warto-ograniczyc-ilosc-soli-w-diecie-cukrzyka/
- https://zdrowie.interia.pl/zdrowie/news-po-tym-poznasz-ze-jesz-za-duzo-soli-zmiany-w-wygladzie-i-wyn,nId,7401630

Lady Fit to ja! Nazywam się Marianna. Przygodę z ćwiczeniami rozpoczęłam w 2016 i trenuje aktywnie do dziś! Jestem także fanką KETO! 😀